Uudised

Tartumaa Omavalitsuste Liit PRESSITEADE 20.01.2019

Tartumaa Kuldne Tammeoks

Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Rain Sangernebo tunnustab tänavu maakonna kõrgeima teenetemärgiga kolme Tartumaa inimest.

Teenetemärgi Tartumaa Kuldne Tammeoks pälvisid akadeemik Jaan Einasto, võimlemisentusiast Sirje Eomõis ja ettevõtja Jaanus Peri.

Akadeemik Jaan Einasto (90)

Jaan Einasto on ülemaailmselt tuntud ja tunnustatud teadlane, kelle töökohaks on olnud Tõraveres paiknev Tartu Observatoorium alates selle rajamisest (enne seda Tartu Tähetorn). Jaan Einasto kosmoloogiaalased tööd tumeainest ja Universumi suureskaalalisest struktuurist on viinud Tartu observatooriumi maailma teaduskaardile ning on võimaldanud sel kujuneda rahvusvaheliselt tunnustatud teaduskeskuseks kosmoloogiliste uuringute alal, samuti populaarseks ekskursioonide ning koolide aktiivõppeprogrammide toimumispaigaks. Jaan Einasto on ka ise olnud aktiivne teaduse populariseerija. Kõrgest vanusest hoolimata jätkab Jaan Einasto aktiivset teadustegevust ning on Eesti Teaduste Akadeemia liige. Tema auks on nimetatud väikeplaneet “11577 Einasto”.

Võimlemisentusiast Sirje Eomõis (75)

Sirje Eomõis on kauaaegne võimlemisentusiast, kes on võimlemise juures olnud enam kui 65 aastat. Alustas võimlejana Tartu spordikoolis. Võistles 1959–1967 Eesti koondises. Võitnud naisvõimlemises mitmeid medaleid. Pärast aktiivset sportlaskarjääri jätkas treenerina ja teeb seda tänaseni. 1990. a asutas võimlemisklubi Rütmika, mis on olnud Eesti võimlemismaastikul üks edukamaid ja seda eriti rühmvõimlemises. Lisaks treeneritööle on Sirje Eomõis tegutsenud ka kohtunikuna. Ta on valitud Eesti Spordiselts Kalev auliikmeks, olnud korduvalt Kalevi parim võimlemistreener. Aastal 2019 toimub juba VIII Tartu võimlemispidu. Selle traditsiooni taaselustamine oli  Sirje Eomõisa suur unistus.

Ettevõtja Jaanus Peri (46)

Jaanus Peri on OÜ Rõngu Pagar omanik ja tegevjuht. Rõngu Pagar on perefirma, mis on viimaste aastate jooksul teinud suure arenguhüppe ja selle mõju ulatub ka väljapoole maakonda. Rõngu Pagari pere on alati nõu ja jõuga aitamas kohalike ettevõtmistes, nad on aastaid toetanud piirkonna kultuuri- ja spordisündmusi. Jaanus Peri on aktiivne kogukonna liige ja Rõngu Vabatahtliku Päästeseltsi liige, eestvedaja ja toetaja.

Tartumaa teenetemärgiga tunnustatakse neid, kes on pika aja jooksul olulisel määral kaasa aidanud Tartumaa arengule, siinsele majandusele, kultuurile, elukeskkonnale ja inimeste heaolule. Autasud antakse kätte vabariigi aastapäevale pühendatud pidulikul kontsertaktusel 24. veebruaril Tartu Ülikooli Ajaloomuuseumi valges saalis Toomemäel.