Tartumaa toidusündmuste sari Tirin ergutab kaasa lööma järjepanu kahel aastal

Mitmekülgne toidusündmuste sari Tirin sai hoo sisse 2023. aasta juulis ja vältab 2024. aasta detsembrini, rulludes lahti mitmekümne eraldi sündmusena üle kogu maakonna. Sari kaasab erinevaid osapooli ning tutvustab Tartumaa toiduvaldkonna parimaid praktikaid. Tegevust jagub nii lastele, eakatele, peredele kui ka professionaalidele, sest sündmusi leidub igale maitsele: on nii koolitusi kui ka kohvikutepäevi, laatasid ja maitseväljasõite jpm.

Sündmuste ajakava

Ajakava täieneb jooksvalt, sh lisanduvad ka lingid lisainfole. Vaata ka sündmusi kaardilt.

2023 tulekul

Aeg
SündmusKohtPilet / osavõtutasu
27. september
kell 17:15-19:30
Kokkamise töötuba: "Kuidas planeedisõbralikumalt toitu valmistada"
Tartu Rakenduslik Kolledž, Kopli 1, Tartu
 25.-
Iga meie astutud samm on vajalik, et liikuda teadlikuma, tervislikuma ja säästlikku tarbimist väärtustavate hoiakute poole, et väheneks toidu raiskamine!
Vaatame toredas praktilises töötoas, mida saaksime ise reaalselt ära teha ning mida teadlikult muuta.        
07. oktoober
kell 11:00-15:30
Looduslodja jõhvikaretk  Emajõe suursoo, Kantsi - Praaga - Kantsi, Luunja vald  täiskasvanu 20.-
õpilane 15.-
laps vanuses 2-7 a 10.-  
Jõhvikaretke alustame ja lõpetame RMK Kantsi lõkkekoha juurest. Seilame läbi ürgse Emajõe Suursoo sügisest jõge mööda allavoolu, piilume Peipsi järve ja seejärel lähme ainukesse vaid veeteed pidi ligipääsetavasse mandrikülasse Praagasse talveks vajalikke vitamiine korjama. Pardal on loodusgiid, kes räägib laevast ja kaldapealsest. Lodjal pakutakse teed ja kohvi, kaasa võib võtta oma piknikukraami. Kindlasti kaasa marjakorvid ning jalga panna kõrgema säärega kummikud!
10. oktoober
kell 10:00-19:00
Lõuna-Eesti toidukonverents "Talust kooli"  Elva Kultuurikeskus, Kesk 30, Elvatasuta, registreerimine kuni 3.oktoobrini  SIIN
Konverents keskendub sellele, kuidas saada kohalike väiketootjate toodang, mahe ja kohalik toiduaine meie haridusasutustesse. Lisaks soovime kasvatada ka teadlikkust – eelkõige haridusasutuste töötajates, poliitikategijates, -kujundajates.
Kolm peamist teemadeplokki:
1. välisriikide kogemus koostööst ja kohaliku tooraine hankimisest
2. põhjused eelistamaks kohalikku ja mahedalt kasvatatud toitu
3. kohaliku toidu hankimist takistavad tegurid
Konverentsi avab veebi vahendusel regionaalminister Madis Kallas, päeva modereerib Urmas Vaino. Konverentsipäeva lõppeb vastuvõtuga kõikidele soovijatele, kus jätkuvad arutelud koostöises õhkkonnas. Vastuvõtu toitlustajaks innovatiivne ja ambitsioonikas idufirma The Naturist, kes on võtnud südameasjaks vähendada lihatootmisega seotud keskkonnajälge, tegeleb mitte-liha arendamisega. Konverents toimub koostöös INTERREG-projektiga „Baltic Municipality’s Food Coalition“.
11. ja 18. oktoober
kell 13:30-19:30
Koolitus: Keskkonnasäästlik, jätkusuutlik ja roheoskuslik toitlustamine
Tartu Rakenduslik Kolledž, Kopli 1, Tartu
 150.-
Kaasaegne toitlustamine liigub keskkonnasäästlike ja jätkusuutlikumate tehnoloogiate ning töökorralduse poole. Pakume täienduskoolitust toitlustajale, et süveneda rohkem teemasse, hakata rohkem rakendama või koguda uusi ideid keskkonnasõbralikemateks, "rohenutikateks" lahendusteks ja töökorralduseks.
14. oktoober
kell 10:00-14:30
Kokakool - Toidud leivast
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
20.-
Registreeru:
haridus@memu.ee
Põllumajandusmuuseumi Kokakooli sari on hea võimalus mõnusas seltskonnas põnevaid retsepte katsetada, nippe jagada ja vahvaid toiduelamusi nautida.
Oodatud on igas eas kokkamishuvilised. Igal kokkusaamisel on uus ja põnev temaatika. Praktilised oskused soodsa hinnaga!
26. oktoober
kell 19:00 
Toidukultuur SibulateelAlatskivi lossi restoran, Peipsiääre vald 
Viis kvaliteetset joogikoolitusega õhtusööki, mille käigus tutvustatakse osalejatele erinevaid kohalikke maitseid, nii toitu kui veine. Kuna iga õhtusöök on uudne ja erinev, pakutakse osavõtjatele igal korral erakordset kogemust. Saadud teadmised abistavad osalejatel arendada oma maitseid ja rakendada neid igapäevatöös näiteks oma toitlustusettevõtte menüüde väljatöötamisel.
31. oktoober
kell 11:00-14:00
Saame kokku leivatares -  toidud leivast ja meisterdamine!
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
10.- 
Registreeru: haridus@memu.ee või tel 5373 7124
Kesknädala trehvnung on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas toidu ja käsitööga. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Kui tunned puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest, siis on see just sinu jaoks!       
1. november
kell 09:15-10:15 ja 10:30-11:30
Meelte Kooli tunnid Tartu Lasteaias Lotte
Tartu Lasteaed Lotte, Ida 8, Tartu
tasuta
09:15-10:15 registreeru
10:30-11:30 registreeru
Meelte Kool paneb ka kõige valivamad lapsed juba lasteaias brokolit ja porgandit armastama. See tähendab, et lastele üksnes ei tutvustata tervislikku toitu, vaid neil lastakse sellega mängida ja lastepärasel moel tutvuda - avastada toitu kõikide meeltega.  Külalistele on avatud neli erinevat gruppi. Ühte gruppi mahub lisaks lastele kuni 10 täiskasvanut. Meelte Kooli tunnid toimuvad Lotte lasteaia söögisaalis.
11. november
kell 10:00-14:30
Kokakool - Pirukad ja saiakesed
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
20.-  
Registreeru: haridus@memu.ee
Põllumajandusmuuseumi Kokakooli sari on hea võimalus mõnusas seltskonnas põnevaid retsepte katsetada, nippe jagada ja vahvaid toiduelamusi nautida.
Oodatud on igas eas kokkamishuvilised. Igal kokkusaamisel on uus ja põnev temaatika. Praktilised oskused soodsa hinnaga!       
14. november
kell 11:00-14:00
Saame kokku leivatares -  kartulipidu ja käsitöölõbu!
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
10.-
Registreeru: haridus@memu.ee või tel 5373 7124
Kesknädala trehvnung on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas toidu ja käsitööga. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Kui tunned puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest, siis on see just sinu jaoks!
14. november
kell 17:15-17:45
Hübriidõppe kursus "Hybake"
veebis Meet keskkonnas tasuta
Hybake on hübriidõppe kursus, kus tutvustatakse Eesti traditsioonilisi pühade küpsetisi ja lisaks ka teiste Euroopa riikide küpsetisi.
Kursusel saab iseseisvalt õppida valmistama 18 erinevat pühade küpsetist. Tegemist on tasuta avaliku veebikursusega, mis valmis Eesti, Läti, Leedu, Soome ja Sloveenia koostöös Erasmus + projekti raames.
15. november  kell  09:15-10:15 ja 10:30-11:30 Meelte Kooli tunnid Tartu Lasteaias Lotte  Tartu Lasteaed Lotte, Ida 8, Tartu tasuta
09:15-10:15 registreeru 
10:30-11:30 registreeru
Meelte Kool paneb ka kõige valivamad lapsed juba lasteaias brokolit ja porgandit armastama. See tähendab, et lastele üksnes ei tutvustata tervislikku toitu, vaid neil lastakse sellega mängida ja lastepärasel moel tutvuda - avastada toitu kõikide meeltega. Külalistele on avatud neli erinevat gruppi. Ühte gruppi mahub lisaks lastele kuni 10 täiskasvanut. Meelte Kooli tunnid toimuvad Lotte lasteaia söögisaalis.        

2023 toimunud
AegSündmusKoht Pilet / osavõtutasu
22. juuli
Äksi [eel]arvamusfestival TOIT ja KESKKOND
Äksi kivipark, Jääaja Keskuse juures, Äksi, Tartu vald
tasuta
[Eel]arvamusfestival on Paide Arvamusfestivali "väike vend", kus arutati säästva ja keskkonnahoidliku toidu kasvatamise, söömise, hoiustamise ja ka pakendamise teemal ning toimusid töötoad ja Äksi retseptiraamatu esitlus. Vaata galeriid siit  ja videot siit. Loe ka artiklit.
13. august
Maitsva toidu tee
Kastre vald
tasuta
Tartust vaid 15 minutit autosõidu kaugusel sai teha maitserännaku Suurekivi ristist kuni Sillaotsa koolini. Oma väravad avasid erinevad kodukohvikud, valikus oli nii soolast kui magusat, pehmet ja krõbedat, kuulis muusikat, sai peremehega juttu puhuda ja lapsed mänguväljakul lustida. Osalesid: Retro kohvik, Pruun ja valge koer, Järve talu kohvik, Kurepalu rannakohvik, Wägon, Jugari aia kohvik, Tordi talu värske kartul, Koogigrami Kodukohvik, Kasealuse kohvik. Vaata galeriid siit ja videot siit, loe ka artiklit!
02. septemberÜlenurme Sügislaat ja Tõuloom Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald Täispilet: 5.-
0-10 a lapsed: tasuta
Perepilet: 12.- (kuni 2 täiskasvanut ja nende kuni 16 a lapsed)
32. Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2023 tunnustas ja esitles Eesti Tõuloomakasvatajate Liidu parimaid tõuloomi. Areenil käisid Eesti uhkeimad veised, hobused, lambad, vutid, küülikud. Toimus käsitsilüpsi võistlus, lammaste käsitsi pügamise demo ning päeva lõpetas publiku lemmiklooma valimine plaksumeetriga. Kauplejad pakkusid ehedat käsitööd, maitsvaid talutooteid, istikuid, põnevaid sügisande ja muud põnevat. Toimusid armastatud Eesti toidu teemalised töötoad - valmisid rukkileib, karask, sõir ja või. Avatud oli tomatientusiast Kaja Murde poolt Eestis mahedalt kasvatatud põnevate tomatisortide näitus. Käsitööhoovis nägi Eesti kõige edukaima naismustkunstniku Irene Kivastiku põllumajandusteemalist mustkunstietendust ning kuulis Mari Kalkuni "Stoonia lood" kontserti.
Vaata galeriid siit, videot siit ja loe ka artiklit! 
09. september Kavastu Uhhaa- ja Kalapidu Kavastu Mõisapark, Parve tee 13, Kavastu, Luunja vald tasuta 
Kavastu Uhhaa- ja Kalapidu algas Kavastu mõisapargis uhhaade keetmise võistlusega. Kolmeliikmelisi võistkondi hindas professionaalne žürii - sealhulgas nii serveerimist, välimust kui ka maitset. Peaauhinnaks oli sõudepaat Nordline 38. Toimusid kalastusteemalised ja vee-elustikku tutvustavad töötoad kõigile vanusegruppidele. Meeleolu lõid ansambel Alamakstud Härrad ja Väikeste Lõõtspillide Ühing koos Marko Matverega. Avatud oli ka ainulaadne Kavastu parv. Vaata galeriid siit, videot siit ja loe ka artiklit!
26. septemberSaame kokku leivatares - läätsetoidu ja lihapirukate ning väikese meisterdamise päev! Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald 10.-
Registreeru: haridus@memu.ee või tel 5373 7124
Kesknädala trehvung on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas toidu ja käsitööga. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Kui tunned puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest, siis on see just sinu jaoks!      
    

2024

AegSündmusKoht Pilet / osavõtutasu 
8.02, 15.02, 22.02 ja 29.02.2024 Koolitus: Eritoitlustamine ja eritoidud menüüs  Tartu Rakenduslik Kolledž, Kopli 1, Tartu  235.-  
Kaasaegsed toitumissoovitused ja nende rakendamine eeldab, et toitlustajad teavad ning oskavad valmistada tervislikku ja tasakaalustatud toitu ning oskavad arvestada toitumisalaste erivajadustega.
veebruar 2024 Sibulatee maitsed. Vanausuliste teest kuni käsitööveinideniPeipsiääre vald  
12.-16.02.2024
Lotte kutsub sööma
Tartu Lasteaed Lotte, Ida 8, Tartu
 
Tule ja söö Tartu Lasteaed Lotte maitsvat toitu!
Nädala jooksul kutsuvad Tartu Lasteaed Lotte ja Baltic Restaurants AS kõiki huvilisi lasteaeda sööma. Võimalus on osa saada Lotte lasteaia hommiku-, lõuna- ja õhtumenüüst.     
19.-23.02.2024
Tartumaa Maitsed turuhoones
Tartu Turuhoone, Tartu
 
Eesti Vabariigi aastapäeva eel saab Tartu turuhoones tutvuda nii uute kui juba ammu armsaks saanud Tartumaa maitsetega. Kauplejad tutvustavad oma tooteid, saab maitsta eripartiisid ja juttu puhuda. On nii valmistoite kui ka põnevat toorainet, et ise kokata! Iga päev toimuvad töötoad, kus saab nippe ja õpetusi, kuidas katta maitsev ja tervislik pidulaud. Reede õhtul muutub turuhoone hubaseks restoraniks, kus pakutakse kohalikkust toorainest pidulikku kolmekäigulist õhtusööki koos Tartumaiste jookidega, saab näha tippkokkade show’d ja kuulata Tartumaa muusikuid.     
23.02.2024
kell 19:00
Toidukultuur Sibulateel  Alatskivi lossi restoran, Peipsiääre vald   
Viis kvaliteetset joogikoolitusega õhtusööki, mille käigus tutvustatakse osalejatele erinevaid kohalikke maitseid, nii toitu kui veine. Kuna iga õhtusöök on uudne ja erinev, pakutakse osavõtjatele igal korral erakordset kogemust. Saadud teadmised abistavad osalejatel arendada oma maitseid ja rakendada neid igapäevatöös näiteks oma toitlustusettevõtte menüüde väljatöötamisel.    
veebruar-mai 2024
Kokakool
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
 
veebruar-mai 2024
Saame kokku leivatares
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
 
märts-mai Toidukultuur Sibulateel  Alatskivi lossi restoran, Peipsiääre vald  
Viis kvaliteetset joogikoolitusega õhtusööki, mille käigus tutvustatakse osalejatele erinevaid kohalikke maitseid, nii toitu kui veine. Kuna iga õhtusöök on uudne ja erinev, pakutakse osavõtjatele igal korral erakordset kogemust. Saadud teadmised abistavad osalejatel arendada oma maitseid ja rakendada neid igapäevatöös näiteks oma toitlustusettevõtte menüüde väljatöötamisel.     
märts 2024
Elva maitsete nädal
Elva linn, Puhja, toitlustuskohad üle terve Elva valla,
 
aprill 2024
Herr Rabarber kutsub perma-aeda
Tartu Lasteaed Lotte, Ida 8, Tartu
 
Tule ja vaata Tartu Lotte lasteaeda ja tutvu permakultuuriga!
Tartu Lotte lasteaias on mõnus kasvada nii lastel kui toidutaimedel. Igal rühmal on oma permakultuuri peenrakast, mis ootavad huvilisi permakultuuriga tutvuma ja kevadisi hooldustöid tegema. Peenrast astub välja laste lemmik Herr Rabarber, kellle eestvedamisel pistame peenrasse toidutaimi kasvama ja õpime, kuidas loodus neile kasvamiseks jõudu annab.      
mai 2024
Kevadlaat: pajast punusse ja purki
Tartu Pääsupesa Lasteaed, Sõpruse pst. 12, Tartu 

Pääsupesa võlumaailmas toimuv kevadlaat propageerib tervislikku ja keskkonnasäästlikku eluviisi. Tegevusi jagub kõikidele: saab lustida, meisterdada, musitseerida, sportida, nautida kontserti, osta õnneloosi, külastada kohvikuid ja müügipunkte. Pakume ühiselt valmistatud sooja suppi, mida on võimalik kohe tarbida või purgiga kaasa osta. Haara kaasa oma korduvkasutatavad nõud: joogipudel, taldrik, lusikas, purk. Tule meile külla pigem jala, bussi või rattaga. Hoiame ühiselt loodust ja taaskasutame!  Pääsupesalased hoolivad ja annetavad 50% laadal saadud tulust heategevusorganisatsioonile Minu Unistuste Päev. Ülejäänud tulu läheb meie laste jaoks - soov on soetada oma lõkkease, kasvuhoone või kööginurk.

 
11.05.2024
Sibulatee KALApuhvetite päev Peipsiääre vald    
19.05.2024
Luke mõisa avaüritus koos kohvikute päevaga
Luke mõis, Nõo vald
 
Imelisel maikuisel pühapäeval toimuva kohvikutepäevaga avatakse Luke mõisa suvine hooaeg. Päeva toovad vaheldust õnneloos, muusikalised vahepalad ja erinevad tegevused nii lastele kui looduse nautijatele. Mõisapargis on avatud lähipiirkonna erinevad ja omanäolised kohvikud, kus saab maitsta kohalike perenaiste retseptivaramust pärit hoole ja armastusega valminud hõrgutisi.  
23.06.2024
Tordioksjon
Luunja lauluväljak, Luunja vald
 
11.08.2024
Maitsva toidu tee
Suurekivi ristist kuni Roiuni, Kastre vald
 
7.09.2024
Sibulatee puhvetite päev
Peipsiääre vald
 
9.09.2024
Ülenurme Sügisnäitus ja Tõuloom 2024
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
 
14.09.2024
Kavastu Uhhaa- ja KalapiduKavastu, Luunja vald
 
21.09.2024
kell  19:00
Toidukultuur Sibulateel  Alatskivi lossi restoran, Peipsiääre vald  
Viis kvaliteetset joogikoolitusega õhtusööki, mille käigus tutvustatakse osalejatele erinevaid kohalikke maitseid, nii toitu kui veine. Kuna iga õhtusöök on uudne ja erinev, pakutakse osavõtjatele igal korral erakordset kogemust. Saadud teadmised abistavad osalejatel arendada oma maitseid ja rakendada neid igapäevatöös näiteks oma toitlustusettevõtte menüüde väljatöötamisel.    
sept-nov 2024
Kokakool
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
 
sept-nov 2024
Saame kokku leivatares
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
 
oktoober 2024
Looduslodja jõhvikaretk
Emajõe suursoo, Kantsi - Praaga - Kantsi, Luunja vald
 
oktoober 2024
Avatud söögisaalid Elva vallas
Elva linn ja terve Elva vald
 
Nädala jooksul saavad kõik huvilised külastada Elva Valla söögisaale, kus pakutakse neile koolilõunat. See toob inimesi lähemale koolilõunale ning kummutab müüte, mis kaasnevad vanadest aegadest, kus koolitoit oli halb. Avatud söögisaalide nädal tipneb perepäevaga, kuhu koondatakse kohalikud talunikud ja ettevõtjad, kes pakuvad oma toorainet nii eraisikule kui ka toitlustajatele. Toidu teemalisi tegevusi leiab sealt nii lastele kui suurtele - õpitubadest kuni teatrini välja.      
november 2024
Sibulatee maitsed. Vanausuliste teest kuni käsitööveinideni
Peipsiääre vald
 

Tartumaa Arendusseltsi korraldatav Tartumaa toidusündmuste sari Tirin on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluvast Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammist, korraldust toetavad Leader tegevusgrupid.


Armastus käib Tartumaa kaudu!

Lisainfo:
Katri Kuusk
Tartumaa toiduvõrgustiku koordinaator
Tartumaa Arendusselts
+372 5358 4035
katri@tas.ee