Konverents "Toitumisteadlik kool"
Toimumiskoht: Tartumaal Tõrvandi Koolis
Toimumisaeg: 17. oktoober 2024 kell 10.00-16.00
Korraldajad: Tartumaa Omavalitsuste Liit ja Tartu Biotehnoloogia Park koostöös Tartumaa Arendusseltsiga.
Konverentsi kaasrahastab Euroopa Liit programmide EIT Food, LEADER ja Interregi Balti mere programmi projektide "Circular FoodShift" ja “BSR Food Coalition” kaudu.
Registreerimine on avatud 10. oktoobrini 2024 SIIN.
Konverentsi programm (täieneb)
9.30-10.00 Saabumine, hommikukohv
10.00 Tervitus ja avasõnad: Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Jarno Laur.
10.15-12.00 Ettekanded
- Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Ingrid Põldsaar jagab riigipoolset vaadet.
- Tartu Ülikooli rahvatervise kaasprofessor Taavi Tillmann selgitab lahknevusi ideaal- ja keskmise toidu vahel ning kuidas koolitoidus seda vahet vähendada.
- Arstiteadusüliõpilane, Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi (EAÜS) teadliku toitumise projekti koordinaator alates 2024 Jesper Holter räägib noorte toitumise põhitõdedest ja sellest, mis juhtub kehas, kui söögikorrad on sassis.
- Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist ja toitumisekspert Tuuli Taimur räägib harjumuste kujundamisest ja sekkumistest, kuidas eripärasid ületada.
- Saame teada, milline on õpilaste vaade ja ootus kooli toitlustuskorraldusele.
12.00-13.00 Lõunapaus - kooliõuna
13.00-15.00 Töötoad (toimuvad samaaegselt, registreerumisel palume valida, millises töötoas soovite osaleda)
Läbiviija Tartu Rakenduslik Kolledž.
Töötoas arutleme, miks kokatöö haridusasutuses ei ole noore jaoks esimene valik ja mida on selleks vaja, et koolikoka eriala populariseerida.
2️⃣ “Tankimisvahetunnist heaolutunniks – toiduhariduse algatused, mis loovad muutusi“
Kogemusi jagavad Melliste Kooli direktor Aile Kilgi ja Puhja Kooli direktor Päivi Märjamaa.
Töötuba juhib Harald Lepisk, inspiratsioon.ee.
Töötoas jagame häid praktikaid ja arutleme selle üle, kuidas kujundada söögivahetundi selliselt, et lisaks kõhu täitmisele kasvaks ka õpilaste heaolu laiemalt.
3️⃣ “Laste ja noorte toitumisharjumuste muutmine - võimalused ja väljakutsed”
Laste ja noorte toitumisharjumuste muutmine nõuab loovust ja igakülgset koostööd. Isegi kui pakutav toit on maitsev ja tervist toetav, on väljakutseks leida tasakaal maitse, atraktiivsuse ja toiteväärtuse vahel, et muuta tervislik toitumine osaks igapäevaelust ja konkureerida samal ajal ebatervislike harjumuste ja toidukultuuriga.
Töötoas
arutleme selle üle, kas ja kui palju peaks haridusasutus laste ja noorte toitumisharjumisi muutma ning
milliseid võimalusi ning väljakutseid see endaga kaasa toob.
Töötuba juhib Kambja valla abivallavanem Liis Rosin.
Töötoas arutame, et mida on vaja teha, et kokk ja köögipersonal tunneksid end motiveerituna ja hoituna. Mida saavad teha lapsevanem, koolijuht, omavalitsuse juht ja spetsialistid ning köögijuhataja?
5️⃣ “Mida muuta, et õpilased ei peaks enam puhvetisse minema?”
15.00-15.15 Sirutus- ja kohvipaus
15.15-16.00 Töötubade kokkuvõtted, lõpetamine
REGISTREERIMISINFO
☑️ Konverents on registreeritud osalejatele tasuta.
☑️
Registreerimine on avatud 10. oktoobrini 2024 SIIN.
Registreeringu tühistamine
Juhul kui osaleda ei ole võimalik, palume registreering tühistada kirjalikult hiljemalt 10. oktoobriks 2024 e-posti aadressil keiu@biopark.ee
Tähelepanu! Mitteosalemise ja registreeringu tühistamata jätmise korral on korraldajal õigus esitada arve osalustasu eest summas 50 eurot.
Lisainfo | Registreerimisinfo |
Kaidi Randpõld
Tartumaa Omavalitsuste Liit arendusspetsialist 5326 8963 kaidi.randpold@tartumaa.ee |
Keiu Käära
Tartu Biotehnoloogia Park projektijuht 522 1392 keiu@biopark.ee |