Soomes nähtu innustab: koolitoitlustus saab olla keskkonnasõbralik ja kuluefektiivne

Kuidas vähendada koolides taldrikule jäänud toitu ja muuta söögikorrad jätkusuutlikumaks? Sellele küsimusele otsisid vastuseid Tartumaa ja Latgale piirkonna koolijuhid, kokad ja omavalitsuste esindajad, kes osalesid 15.–18. septembril Soomes toimunud õppereisil.
Õppereisi keskmes oli tutvumine Soome parimate praktikatega haridusasutuste toidujäätmete vähendamisel ja Biovaaka digitaalsete seirevahendite kasutamisel. OY Biovaaka on Soome ettevõte, mis pakub digitaalset lahendust toidujäätmete jälgimiseks ja vähendamiseks professionaalsetes köökides. Teenused hõlmavad erinevaid tööriistu ja süsteeme, mis on kohandatud eri suuruste ja vajadustega professionaalsetele köökidele.
Tegemist on lahendustega, mis aitavad mõõta ja analüüsida, kus täpselt toidujäätmeid tekib - kas köögis, buffeelaual või õpilaste taldrikutel. Nii saavad toitlustajad langetada andmepõhiseid otsuseid, kuidas jäätmeid vähendada. Süsteem lihtsustab ka aruandlust ning annab koolidele võimaluse tõsta nii õpilaste kui ka töötajate teadlikkust. Toidujäätmete vähendamine ei too kaasa mitte ainult väiksemat keskkonnajalajälge, vaid tähendab ka otsest kokkuhoidu kooli eelarves.
Biovaaka lahendused on kasutusel juba enam kui 500 kliendil üle Soome alates koolidest ja lasteaedadest kuni haiglate ja omavalitsusteni. Ettevõtte esindajad tõid välja, et kasutajate peamised eelised on:
- Rahaline kokkuhoid – vähenenud kulud toorainele ja tootmisele.
- Väiksem keskkonnamõju – iga välditud kilo toidujäätmeid vähendab CO₂ keskmiselt 4,25 kg.
- Suurem teadlikkus ja hariduslik väärtus – töötajate ja klientide käitumismustrite muutmine, kestlike harjumuste kujundamine.
- Lihtne kasutuselevõtt – süsteemid on kasutajasõbralikud ja sobivad nii suurtele kui väiksematele köökidele.
Lisaks saime ülevaate Helsingi piirkonna laiematest algatustest. Helsingi linn, mille toitlustusteenistuse Palvelukeskuse kaudu valmistatakse iga päev ligi 100 000 einet lasteaedadele, koolidele, haiglatele ja eakatekodudele, on seadnud eesmärgiks vähendada toidujäätmeid poole võrra aastaks 2030. Selle sihi saavutamiseks panustatakse näiteks toidujäätmete saadikute programmi, kus kogenud toitlustusjuhid käivad koolides ja lasteaedades nõu andmas ning teadlikkust tõstmas. Samuti annetatakse kogu sobiv ülejääk toiduabile ning katsetatakse digilahendusi sööjate arvu täpsemaks prognoosimiseks.
Rahvusvahelises projektis "Food Waste Ecosystem" katsetatakse samuti, kuidas jagada koolisööklate ülejääke toiduabile ja kasutada nutirakendusi sööjate arvu prognoosimiseks. Eesmärk on luua seiremudel toidujäätmete hulga ja trendide jälgimiseks, samuti korraldatakse töötubasid ning viiakse läbi pilootprojekte, kus katsetatakse näiteks koolisööklate ülejääkide jagamist või uute rakenduste kasutamist. Projektis osalevad Helsingi, Vantaa ja Espoo linn, sealsed teadusasutused, ettevõtted ja toiduabi organisatsioonid.
Õppereisil külastasime järgmisi haridusasutusi: Taipalsaari kool,
Lappeenranta tehnikaülikool,
Jokirinne kool. Ettekannetega esinesid
OY Biovaaka esindajad Nielsh Tailor ja Jukka Hänninen, Helsingi linna säästva arengu spetsialist Meri Mathlin,
projekt "Food Waste Ecosystem" projektijuht Heta Hyvärinen ja
Kirkkonummi valla toiduteenuste juhataja Johanna Tuppurainen.
Õppereis toimus Euroopa Liidu ja Kesk-Läänemere programmi 2021–2027 projekti “School Food Waste Solutions” (SFWS) ehk "Lahendused koolitoidu raiskamise vähendamiseks". Juhtpartner on Latgale planning region. Eesti partnerid on Tartumaa Omavalitsuste Liit, Peipsiääre ja Kastre vallavalitsus. 16. septembril toimus õppereisil projekti “School Food Waste Solutions” avaüritus, kus kõik partnerid tutvustasid oma rolli ja kavandatud tegevusi.
Uudise foto: Anna Stalidzāne, Latgale Planning Region
Õppereisi fotogalerii on leitav SIIT.
Lisainfo:
Kaidi Randpõld
arendusspetsialist
+372 5326 8963
kaidi.randpold@tartumaa.ee