Tartumaa haridusasutuste kokad käisid Karlstadi kooliköökides töövarjuks
Tartumaa haridusasutuste kokkadel oli võimalus 21.–22. oktoobril 2025 käia õppereisil Rootsis Karlstadi valla kooliköökides ja töövarjutamise kaudu kogeda, kuidas läbimõeldud toitlustuskorraldus toetab söömist, vähendab toidujäätmeid ja hoiab köögipersonali töökoormuse mõistlikuna. Õppereis andis kaasa hulganisti ideid köökide ergonoomikast, ja töökorraldusest ning koolide toitlustuskultuurist.
Õppereisi esimesel päeval oli üheks töövarjutamise paigaks oli 187 õpilasega Skareskolani kooli köök, kus igapäevaselt töötab kaks võrdse vastutusega kokka.
Lõunasöögikorraldus näitas, kuidas keskkond ja kokkulepped aitavad lastel söömisele keskenduda. Nooremate klasside söögiaeg algas viieminutilise vaikusepausiga, mis aitas lastel söömislainele jõuda. Vanematel õpilastel vaikuseminuteid ei olnud, kuid ka nemad sõid viisakalt ja ilma liigse lärmita. Toidujäätmeid tekkis vähe, õpilased tõstsid vajadusel toitu juurde ja sõid taldriku enamasti tühjaks. Lapsed sõid hästi ja rõõmuga, sest neil oli söömiseks piisavalt aega ning vajadusel said nad õpetajalt tuge ja juhendamist.
Kokkade töökorraldus oli pisiasjadeni läbi mõeldud:
köök oli kaasaegselt ja funktsionaalselt planeeritud, raskuste tõstmist oli vähendatud miinimumini, nõudepesu toimis liinil ja abiseadmed aitasid nii kokku hoida nii aega kui ka vähendada füüsilist pingutust. Kokkade tööpäev algas kell 6.30, töötempo oli rahulik ja köögis valitses selge rütm.
Õppereisi teisel päeval külastasime 2000 õpilasega gümnaasiumit Sundsta-Älvkullegymnasiet, kus koolilõuna toimub päris restoranikeskkonnas. Õpilastesse suhtutakse kui klientidesse: toit on kenasti serveeritud ja söögisaalis saab rahulikult suhelda. Muljet avaldas seegi, et ligikaudu 90% õpilastest sööb koolis, hoolimata sellest, et läheduses on kiirtoidukohad.
Umbes 10% õpilastest vajab erilist tähelepanu. Osa neist saabub sööma varem, sest ei talu suurt rahvahulka enda ümber. Võimalus süüa rahulikumas keskkonnas ja omas tempos on siin iseenesestmõistetav. See tõstatab küsimuse, kas meie koolides on piisavalt lahendusi nendele lastele, kes vajavad lõunasöögi ajal rohkem vaikust ja omaette olemist?
Õppereis kinnitas, et kvaliteetne koolitoit on osa haridusest: täis kõht ja hea toit toetavad õppimist, koolirahu ja tervist. Hästi toimiv toitlustussüsteem eeldab läbimõeldud ruume, funktsionaalseid töövahendeid, ühtset meeskonda, selget eesmärki ning tasakaalu valmislahenduste ja kohapealse valmistamise vahel. Rootsis kasutatakse haridusasutuste toitlustuses ka eelnevalt valmistatud ja külmutatud toite, ent mitte juhuslikult, vaid täpselt kirjeldatud hanketingimuste alusel. Toitlustajad teavad, mida ja miks nad soovivad.
Lapsevanemate kaasamisel kasutatakse Karlstadis lihtsat, ent toimivat lahendust. Esimese klassi õpilaste vanematel on võimalus esimestel päevadel koos lapsega kooli sööma tulla. Hiljem vanemaid otseselt ei kaasata, kuid iga päev postitatakse koolitoidust videosid koolide sotsiaalmeediakanalites, nt Instagramis või Tik-Tokis, mida vanemad aktiivselt jälgivad.
Kokkade töö fookus on õpilasel. Karlstadi valla toitlustusjuht ja koolitoidu eeskõneleja Alain Grenard, kes on ise 12 aastat õpetajana
töötanud, on kujundanud mõtteviisi, et kvaliteetne koolitoit on osa haridusest. Sama lähenemine peegeldub ka valla koolide ja lasteaedade toitlustustiimides - kogu tiim teab, et nende töö toetab otseselt õpilaste õpivõimekust ja motivatsiooni, sest täis kõhuga on tundides lihtsam keskenduda.
Kokkuvõtvalt tõi õppereis esile mitu olulist sõnumit:
- kokkade töö aitab otseselt kaasa õpilaste parematele õpitulemustele;
- seda saab teha ainult ühtse tiimitööna;
- iga koolitöötaja peab tundma, et ta on osa ühisest eesmärgist;
- kõigil peab olema selge, miks nad iga päev tööle tulevad.
Tartumaa Omavalitsuste Liit ja projektipartnerid tänavad Alain Grenardi ja Heléne Anderssoni suurepärase õppeprogrammi eest Karlstadi koolides.
Õppereisil osalesid spetsialistid järgmistest Tartu maakonna haridusasutustest: Pala Kool, Sillaotsa Kool, Alatskivi Kool, Elva Teenused, Tõrvandi Kool, Melliste Kool, Haaslava lasteaed Laanelill, Tartu lasteaed Pääsupesa, Lähte Ühisgümnaasium, Võnnu Keskkool.
Õppereisi toetas Euroopa Liit Kesk-Läänemere programmi 2021–2027 projektist “School Food Waste Solutions” (SFWS) ehk "Lahendused koolitoidu raiskamise vähendamiseks".
Uudise foto: Elva Teenuste kokk Tatjana Kasesalu koos Karlstadi kolleegiga, foto erakogust.
Lisainfo:
Kaidi Randpõld
arendusspetsialist
5326 8963
kaidi.randpold@tartumaa.ee