Tartu maakonna haridusasutuste toitlustuse korralduse ja tooraine mahtude kaardistamine ning kohaliku tooraine kättesaadavuse uuringu raport

Tartumaa arengustrateegia 2040 üks prioriteetne tegevussuund on kohaliku toidu arendamine ja projekti „Talust kooli“ käivitamine,
mille eesmärgid on:
1) suurendada haridusasutuste menüüdes kohalike toidutootjate ja talunike toodangu, sh mahetoodete osakaalu;
2) suunata haridusasutusi ja kohalikke toidutootjaid enam koostööle;
3) võimestada väiketootjaid, et hoogustada maapiirkondades ettevõtlust, edendada maaelu ja tagada ka maakonna
toidujulgeolek.

Maakonna arengustrateegia lähtub Tartu maakonna toidustrateegiast 2022–20302, kus on seatud strateegilisteks eesmärkideks
tootjate, toitlustajate ja tarbijate vahelise info- ja kogemuste vahetuse arendamine ja kohaliku toidu tarbimise suurendamine,
samuti kohaliku toidu on väärtustamine ja toitumisharjumuste süsteemne kujundamine alusharidusest alates.
Tartu maakonnas on 30 munitsipaallasteaeda ja 27 üldhariduskooli ning Tartu linnas on 25 munitsipaallasteaeda ja 31
üldhariduskooli. Tartumaa kohalikes omavalitsustes oli 2022/2023. õppeaasta seisuga 8722 lasteaialast, kes söövad
igapäevaselt kolm toidukorda ning üldhariduskoolides õppis 19 127 õpilast, kes samuti vajavad igal koolipäeval toitlustust.
Õppetöö kestus ühes õppeaastas on üldharidusasutustes 175 päeva, mis teeb koolides kokku 3 347 225 lõunasöögi portsjonit,
millele lisanduvad hommikusöögi ja pikapäeva söögikorrad. Lasteaedades on samal ajaperioodil vaja valmis teha üle
4 579 050 toiduportsjoni.

Käesoleva uuringu eesmärk on:
1) Kaardistada Tartu maakonna kaheksa kohaliku omavalitsuse (Elva vald, Kambja vald, Kastre vald, Luunja vald, Nõo
vald, Peipsiääre vald, Tartu linn ja Tartu vald) haridusasutuste toitlustuse korraldus ja toorainete mahud.
2) Selgitada välja Tartumaa kohaliku ja mahetoidu pakkujad ning tooraine kogused peamiste tootegruppide lõikes.
Saadud tulemuste põhjal valmib Tartumaa koolides ja lasteaedades toiduhariduse, toitlustuskorralduse ja kohaliku, sh maheda
toidu pakkumise edendamise tegevuskava aastateks 2025–2028.

Uuringu tellija: Tartumaa Omavalitsuste Liit.
Uuringu teostaja: Eesti Maaülikooli Mahekeskus
Koostööpartner: Tartu Biotehnoloogia Park OÜ

Uuringu raport on leitav siin.