2023. a konkursile „Eesti kaunis kodu“ valis Tartumaa komisjon kohalike omavalitsuste esitatud nominentide hulgast Tartumaa kolm parimat.

Virve ja Harri Puusepa kodu Nõela külas Tartu vallas on mitmendat põlve sama pere omandis ja jätkuvalt heades kätes. Uued algatused nagu suvemaja koos kümblustünniga ja laste mängualad sulanduvad vana hoonestusega hästi kokku. Veesilm ning selle kaldal kasvav taimestik võimendavad ligi 1 ha suuruse hooviala avarust.


Teresa Lepikovi ja Kaido Krooni kodus Issaku külas Kastre vallas on ligi 2 ha suuruses taluaias omale  kodu leidnud üle saja püsikuliigi. Pererahva kollektsiooniaias leidub 230 erinevat sorti pojengi, 10 sorti maikellukesi ja ligi 50 sorti hostasid. Perenaise apteekriameti tõttu on erilise tähelepanu all mitmesaja ruutmeetrine ürdiaed. Lisaks jõuab pererahvas toimetada ka tarbeaias.


Eha Otsa ja Tõnu Potteri suvekodus Vissi külas Nõo vallas on väikese maa-ala erinevatele tasapindadele osavalt paigutatud nii suvekodu ise kui ilutaimed, kõrvalhooned, minitiik ja muruplats. Silmailu pakub platoodel laiutav kiviktaimla, rohelusse toovad erksust eri värvi põõsad. Krundi tasasem osa muutub sujuvalt üle männikuks.


Kõik konkursil osalenud kodud on kaunid ja omanäolised ning Tartumaa Omavalitsuste Liit tunnustab kõiki maakondlikul konkursil osalenuid augustikuus toimuval tänuüritusel. Konkursi võitjad pälvivad traditsiooniliselt Eesti Vabariigi presidendi tunnustuse.

Fotod tegi Jane Võsso (Fotolugu OÜ).