Tartumaa haridusasutuste kokkade ja toitlustuspersonali tänusündmus toimus tänavu Alatskivil
28. novembril kogunesid Alatskivi lossi sõiduhobuste talli tänusündmusele Tartumaa haridusasutuste omaköögi ja haridusasutusi toitlustava allasutuse kokad ja köögipersonal. Tänu haridusasutuste toitlustuspersonalile on meie lastel võimalus süüa maitsvaid eineid, millest ammutada energiat õppimiseks, huvitegevusteks ja trennideks.
Tänukõnega astus üle Peipsiääre vallavanem Piibe Koemets, möödunud aastale heitis pilgu haridusasutuste toitlustamise vaates arendusspetsialist, koolitoidu arendamise eestvedaja Tartumaa Omavalitsuste Liidus Kaidi Randpõld. Muusikalise tervitusega esines Kodavere Duo, õhtut juhtis Janar Järv ja laua kattis Alatskivi Kivi Kõrts.
Tartumaa lasteaedades valmib aastas umbes 5 028 450 toiduportsjonit ja üldhariduskoolides 3 930 150 lõunasöögi portsjonit. Kooli- ja lasteaiatoit ei ole lihtsalt portsjon toitu taldrikul, selles sisaldub palju enamat: laste tervise toetamine, toitumisharjumuste kujundamine, toidukultuur, seos kodukandiga, maailmavaade, kohaliku toidu kasutamise kaudu ka kohaliku majanduse edendamine ja toidujulgeolek.
Peipsiääre vallavanem Piibe Koemets tänas oma kõnes Tartumaa haridusasutuste kokkasid ja köögipersonali selle töö eest, mida nad igapäevaselt meie laste heaks koolide ja lasteaedade köökides teevad:
"Täna oleme siin, et öelda aitäh teile, kes te iga päev koolitoitu valmistate. Hea koolitoit hoiab meie laste energiat, aitab paremini keskenduda ja õppida. Sageli räägime kooliharidusest läbi õpetajate ja õppekavade, aga tegelikult algab laste valmisolek õppimiseks juba köögist, sellest, mida teie valmistate ja kui suure südamega seda teete. Teie töö ei ole kunagi ainult pottide ja pannide taga toimetamine. See on märksa rohkem. See on hoolimine ja tähelepanu ja seda te teete järjepidevalt. Teie esimene soe tervitus lapsele on vahel ehk ainus hetk päevas, mil laps saab sooja toitu ja tihti sinna juurde sooja sõna. Paljudele lastele on just kokatädi või köögitädi-köögionu see inimene, kellega tal tekib turvatunne, oma väikene rutiin, mis annab päevale toe.
Tänane sündmus ongi selleks, et tõsta esile teie panust. Me tahame, et te teaksite, et teie tööd märgatakse. Teie näete lapsi ja meie näeme teid. Lapsena olin kehv sööja, koolitoiduga mul suurt sõprust polnud. Alles täiskasvanuna sain aru, mida see tegelikult tähendab, kui köögis on inimene, kes otsib lahendusi, püüab teha toidu lapsele maitsvaks, tervislikuks ja kutsuvaks. Seepärast on mul täna eriliselt suur austus teie vastu. Te ei tee lihtsalt tööd, te teete olulist tööd!
2023. aastal külastasin koos Tartumaa teiste vallajuhtidega Taani Kuningriigi koole, et tutvuda koolitoidu korraldusega seal. Ja see kogemus oli mulle väga-väga hea. Tõdesin, et parim koolitoit sünnib siis, kui kogu kogukond panustab.
Taanis hakati koolitoitu tagasi koolidesse tooma aastal 2000. Varasemalt oli aga koolitoiduks võileib või valmistoit, kuna koolis kööke polnud. Toit oli kallis, viletsa kvaliteediga ja ei rahuldanud mitte kedagi. Puudus traditsioon hea ja sooja koolitoidu osas. Selleks, et midagi muuta, oli vaja seda kehva olukorda ja inimesi, kes tahtsid, et toimuksid muudatused. Ja lisaks oli vaja ühte poliitikut, kes julgeks ette võtta muutust, et olukord paraneks - selleks oli toonane linnapea. Parima lahendusena toodi välja ka see, et kooliköögid ja töötajad on kooli või valla all. Kuid tuleb vaeva näha ka sellega, et köögitöötajad tunneksid ennast koolimeeskonna liikmetena, osana koolist, osana sellest eesmärgist, milleks on hea koolitoit. Uued koolimajad ehitatakse Taanis täna koos sööklaosaga, teisiti enam ei lubata, sest tuleviku eesmärk on kvaliteetne koolitoit.
Minu jaoks oligi suurim õppetund see, et hea koolitoit ei ole ainult köögitöö. See on otsus näha kokkasid täieõigusliku koolimeeskonna liikmena ja usk, et muutused sünnivad inimestest, kes julgevad neid ka päriselt ellu viia.
Selle loo kokkuvõte on see, et meil Eestis on olukord oluliselt parem. Koolides on köögid läbi ajaloo alati olnud, meil tuleb vaid koolitoidu kvaliteeti tõsta, kuna vahepeal oleme odava toidu moevooluga kaasa läinud. Me teame, et te vajate selleks head suhtlust, toetust mõistmist, et te ikka ka edaspidi jaksaks. Kas siis, kui päevad on kiired või mõni menüüd tuleb ümber teha või tuleb mõni laps ja ütleb, et talle see toit mitte üldse ei maitse. Sellepärast soovime nüüd tõsta kõigi teadlikkust, et koolitoidu kvaliteet ei ole ainult kokkade pingutus, vaid kogu koolipere ja kogukonna pingutus.
Head kokad ja köögipersonal, te olete osa laste õppimistest, kuigi klassiruumi teie ise ei lähe. Aitäh teile selle kannatlikkuse, loovuse ja hoolivuse eest, ilma teieta poleks koolipäev päriselt terviklik. Soovin teile jõudu, rõõmu ja jaksu, et te tunneksite iga päev, et teie töö on väga suur väärtus! Suur-suur aitäh teile!"
Tänusündmusel andsid Tartumaa Omavalituste Liidu toiduhariduse ja toitlustuskorralduse juhtgrupi esindajad Krista Loog ja Kaidi Randpõld Peipsiääre vallavanemale üle 28. mail Tartumaa toidupiirkond 2025 pidulikul allkirjastatud hea koolitoidu kokkuleppe koopia.
Mis on eduka koolipäeva ja muretu lasteaiapäeva alustala on jõudu ja rõõmu pakkuv maitsev söögikord, mis aitab lapsel ja noorel lasteaia- ja koolipäeva tegevustes aktiivselt osaleda.
Suur tänu teile, haridusasutuste kokad ja köögipersonal, teie töö on meie laste heaoluks väga oluline!
Uudise foto: Joonas Sisask
Sündmuse fotogalerii on leitav SIIT.
Kaidi Randpõld
arendusspetsialist
5326 8963
kaidi.randpold@tartumaa.ee