Tartumaa toidupiirkond tutvustab toiduinnovatsiooni kogemuslugusid

Toit ja tervis Uudis
27. oktoober
Tartumaa toidupiirkonna programmi raames koguti kokku toiduinnovatsiooni kogemuslood, et tutvustada kohalike ettevõtete, organisatsioonide, ülikoolide ning teadus- ja arendusasutuste panust uudsete lahenduste väljatöötamisse toidusektoris. Tartumaa toiduinnovatsiooni kogemuslood tõstavad esile 11 osapoole parimaid praktikaid. Heade näidete valikusse mahtusid Andre Farm, BioCC, Eesti Maaülikool, Elva Teenused, Grüne Fee Eesti, Klareva, Merlette, Nõo Lihatööstus, Salvest, Tartu Ülikool ning Tartumaa Omavalitsuste Liit.

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et kogemuslood on mitmekülgsed ja väga erinevad. „Tartumaa toiduinnovatsiooni parimad näited on märgilise tähendusega, sest annavad hea ülevaate kogu piirkonna toidusektori arengust ja püüdlustest. Nii ettevõtjad, ülikoolid kui ka teadus- ja arendusasutused pingutavad igapäevaselt, et pakkuda välja ja juurutada toidusektoris uudseid lahendusi. Sageli jääb mahukas arendustöö aga nähtamatuks. Just seepärast otsustasimegi toiduinnovatsiooni kogemuslugude tutvustamise kaudu esile tõsta kõiki neid olulisi osapooli, kellest sõltub meie toidulaua mitmekesisus ning ka toiduvaldkonna jätkusuutlikkus,“ rääkis Tammets.

Tartumaa toiduinnovatsiooni kogemuslood aitavad iga huvilise jaoks kaardistada ja paremini mõista nii innovaatiliste tooteuudiste kui ka läbimurdeliste avastuste sündimise tagamaid. Innovatsiooni käivitavaks jõuks on toidusektoris uudsete maitseelamuste pakkumise kõrval järjest enam uudistoodete tervislikkus ja tervistavad omadused, samuti keskkonnahoidlikud ja planeedi ressursse säästvad tootmismeetodid, uudne materjalikasutus, toiduraiskamise vähendamise võimalused jpm. Neid ja teisi toiduinnovatsiooni lähtekohti võimaldavadki lähemalt uurida kokku kogutud kogemuslood Tartumaa toiduvaldkonna eri sektoritest.

Tartumaa toiduinnovatsiooni kogemuslugudega saab tutvuda toidupiirkonna kodulehel.  Tartumaa Omavalitsuste Liit on esitleb kogemusloona arenguprogrammi "Koolipere toidutargaks!" piloteerimist

Tartumaa toidupiirkond 2025 programm „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“ pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna rikkalik toiduajalugu. Tartumaa toidupiirkond 2025 programmiga saab lähemat tutvust teha veebis aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.

Tartumaa toidupiirkond 2025 tegevuste elluviimise taga seisavad kohalikud toidutootjad ja -töötlejad, toitlustajad, teadus- ja arendusorganisatsioonid ning omavalitsused. Tartumaa toidupiirkonna projekti eestvedajaks on Tartumaa Arendusselts koos Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartumaa Turismi, Tartumaa toiduvõrgustiku, Tartu linna ja teiste partneritega. Kokku kuulub toidupiirkonna programmi rohkem kui 100 turismi- ja toidusündmust. Tartumaa toidupiirkonna sündmuste infot leiab Kultuuriaknast: https://kultuuriaken.tartu.ee/et.

Tartumaa toidupiirkonna tegevusi rahastavad teiste seas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, LEADER-meede, PRIA lühikeste tarneahelate meede ning Interreg, millele lisanduvad ka partnerite ja toiduvõrgustiku liikmete oma investeeringud sündmuste korraldamisse ja turundusse. 

Lisainfo: https://visittartu.com/et/toidupiirkond/
Kristiina Tammets, Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja, telefon +372 5340 9873, e-post kristiina.tammets@tas.ee www.tas.ee